Deze week plannen we (het moet toch ooit terug zomer worden…) een tarwebier te brouwen. Tarwebier is ook gekend onder de benaming witbier of weizenbier. Nochtans zijn dit twee verschillende types bier. Het ‘Weizenbier’ wordt nog steeds gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheitsgebot’. Dit wil zeggen dat er enkel granen en mouten (minimum 50% tarwe) samen met water en hop mogen gebruikt worden. In de ‘Belgische’ variant met maximum 50% tarwe (vooral bekend van de ‘Witte van Hoegaarden)’ vinden we ook andere ingrediënten terug. Kruiden (koriander, anijs e.a.) en zeste van citrusvruchten worden hierbij gebruikt.
Omdat Kassuul toch wel graag een beetje zijn eigen ding doet zal het (hopelijk) ‘the best of both worlds’ worden waarbij we 45% tarwemout zullen combineren met 45% gerstemout, 5% speltmout en 5% haver. Om te vermijden dat het filterbed na het maischen ‘dichtslaat’ (tarwe heeft zo goed als geen zemelen die een vlotte filtering toelaten) zal er een kleine (smaakneutrale) hoeveelheid rijsthulzen toegevoegd worden.
Kruiden laten we achterwege omdat we het fruitige smaakprofiel van de Amerikaanse hop Cascade en Citra willen laten primeren. Voor de gist kiezen we korrelgist Belgian Wit (M21). Met 7,5% alcohol gaat het iets hoger dan bij een traditioneel Belgisch Witbier.
Is het dus een Weizen of een Witbier? Een Kassuul Blanche is de bedoeling, we zullen ons best doen.
En om nog iets meer Craftbrew te maken (alles kan en niets moet, als het maar smaakt en gezonde ingrediënten bevat) gaan we 20 liter van het batch laten vergisten op frambozen. Kassuul Blanche Framboise zal het kindje noemen.
Cette semaine, nous prévoyons (espérons que l’été revient un jour …) de brasser une bière blanche. La bière de blé est également connue sous le nom de Bière Blanche (Witbier) ou Weizenbier. Cependant, ce sont deux types de bière différents. ‘Weizenbier’ est toujours brassée selon les précautions Allemande (le ‘Reinheitsgebot’). Cela signifie que seuls les céréales et les malts (minimum 50 % de blé) peuvent être utilisés et en plus l’eau et du houblon. Dans la variante ‘Belgian’ avec un maximum de 50% de blé (principalement connu par la ‘Witte van Hoegaarden)’ on trouve aussi d’autres ingrédients. Des herbes (coriandre, anis, etc.) et des zestes d’agrumes sont utilisés dans ce type de bière.
Parce que Kassuul aime faire son propre truc, cela deviendra (espérons-le) un peu “le meilleur des deux mondes” où nous combinerons 45% de malt de blé avec 45% de malt d’orge, 5% de malt d’épeautre et 5% d’avoine. Pour éviter que le lit filtrant peut se boucher après ‘empâtage (le blé n’a pratiquement pas de son qui permet un filtrage en douceur), une petite quantité (de goût neutre) de écorces de riz sera ajoutée.
Nous omettons les épices parce que nous voulons que le profil aromatique fruité des houblons américains Cascade et Citra prévale. Pour la levure, nous choisissons la levure Belge Wit (M21). Avec un taux de 7% d’alcool, elle est légèrement supérieure à une Witbier traditionnelle.
Alors est-ce une Weizen ou une Witbier ? Difficile à repondre: une Kassuul Blanche est l’objectif, pour cela nous ferons de notre mieux.
Et pour faire encore plus ‘Craftbrew’ (ce qui veut dire que tout est possible et rien ne devrait, tant qu’il a du goût et la bière contient que des ingrédients sains), nous allons faire fermenter 20 litres du brassin sur des framboises. Kassuul Blanche Framboise nommera ce bébé.
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