Kassuul Kveik Mosaic La Roue

Kassuul Kveik Mosaic La Roue

Jammer genoeg is het een hele tijd geleden dat we nog eens iets geschreven hebben. Verbouwen en brouwen rijmen wel maar beiden combineren is toch niet makkelijk.

Inmiddels hebben we wel reeds enkele bieren met de elektrische ketel (maltmaster.dk) kunnen brouwen (de voorraad van Kassuul was tegen een forse snelheid aan het wegsmelten). Zo was er een amberkleurig bier met de hop Mosaic (één van de favorieten) dat vergist werd op een Amerikaanse Westcoast gist. Daarna ook nog een bier vergist met Kveik (de Noorse turbogist) en de hop Cascade en Citra dat voor zomerse fruitigheid zorgde. Hierdoor was de voorraad terug (voor even toch) terug op peil.

Het laatste bier hebben we op 18/06/2023 gebrouwen en was een combinatie van beide vorige. Als hop diende de Mosaic (single hop bier) en als gist kozen we voor de Noorse Kveik Voss. Deze batch hebben we in de boerderij in de Ardèche op onze gasketel gebrouwen. Nog eens fijn klassiek en met als resultaat dat op het einde van de brouwdag 50 liter aan 1064 SG in het gistvat zaten. Dit hebben we dan gedurende vijf dagen aan 35°C vergist (een kveik houdt wel van warmte), daarna overgeheveld en verder laten vergisten aan 32°C. Het bier werd dan gebotteld op 05/07/2023 met een eind SG van 1010.

Heel zachte en fruitige smaak (ik proefde zelf een toets ananas) met 7,6 % alc. Voorzichtig dus want op een warme zomeravond kan dit wel eens een bier zijn dat (te) gemakkelijk binnen loopt. Volgende week is de hergisting op fles al gevorderd en zullen we een eerste serieuze proeftoets doen met enkele buren tijdens een apero ten huize Kassuul.

Malheureusement, cela fait longtemps que nous n’avons rien écrit. Cultiver et brasser riment, mais combiner les deux n’est pas toujours facile.

Entre-temps, nous avons déjà pu brasser quelques bières avec la bouilloire électrique (maltmaster.dk) (le stock de Kassuul fondait à une vitesse considérable). Par exemple, il y avait une bière de couleur ambrée avec le houblon Mosaic (l’un des favoris) qui a été fermenté sur une levure de la côte ouest américaine. Puis aussi une bière fermentée avec du Kveik (la levure turbo norvégienne) et les houblons Cascade et Citra qui apportaient un goût du fruit estival. Du coup, le stock s’est remis aux normes (pour un temps).

Nous avons brassé la dernière bière le 18/06/2023 et c’était une combinaison des deux précédentes. La Mosaic servait de houblon (bière à houblon unique) et nous avons choisi de nouveau la norvégienne Kveik Voss comme levure. Cette cuvée a été brassé sur notre chaudière gaz à la ferme en Ardèche. Encore une fois un brassin à la classique avec résultat qu’à la fin de la journée de brassage il y avait 50 litres (de 1064 OG) dans le fermenteur. Nous l’avons ensuite fermenté pendant cinq jours à 35°C (un kveik aime la chaleur), puis la future bière a été transféré pour continuer sa fermentation jusqu’au fin à 32°C. La bière a ensuite été mise en bouteille le 05/07/2023 avec un FG de 1010.

Goût très doux et fruité (moi-même je viens de goûter une touche d’ananas) avec 7,6% alc. Attention donc car par une soirée d’été sur la terrasse cela peut devenir une bière (trop) facile à boire. La semaine prochaine, la refermentation en bouteille va être avancé et nous ferons une première dégustation sérieuse avec quelques voisins lors d’un apéro à la maison Kassuul.

Unfortunately, it’s been a long time since we wrote anything. Constructing and brewing rhyme, but combining the two is not easy.

But in the meantime we have already been able to brew a few beers with the electric kettle (maltmaster.dk). The stock of Kassuul beers was melting away at a considerable speed and so it needs to be restored. So there was an amber-colored beer with the hop Mosaic (one of the Kassuul favorites) that was fermented on an American West Coast yeast. Further also a beer fermented with Kveik (the Norwegian turbo yeast) and the hops Cascade and Citra that provided summer fruitiness. And as a result, the stock was back up to standard level (for a while).

The last beer we brewed was on 18/06/2023 and was a combination of both previous ones. The Mosaic served as hops (single hop beer) and we chose the Norwegian Kveik Voss as the fermenting yeast. We brewed this batch on our classic gas boiler at the farm in the Ardèche. A really nice classic brewingday with the result that at the end of the day there were 50 liters (with 1064 OG) in the fermenter. We fermented this for five days at 35°C (a kveik does like warmth), then transferred it and let it continuing the fermenting at 32°C. The beer was then bottled on 05/07/2023 with a FG 1010.

Very sweet and fruity taste (I myself tasted even a hint of pineapple) with 7.6% alc. So be careful because on a hot summer evening this can be an (too) easy beer to drink. Next week the refermentation in the bottle should already have progressed and we will do a first serious tasting with some neighbors during an aperitif in the Kassuul house.

 

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