Heerlijke hop

Heerlijke hop

De toevoeging van het hop kan op verschillende tijdstippen gebeuren. Meestal in het begin van het koken (de ‘bitterhop’) en aan het einde (de ‘aromahop) maar vele tussenstadia zijn in gebruik (vb. bij het koelen hop toevoegen of tijdsn het vergistingsproces (het ‘koudhoppen’).  En dat maakt het zelf bier brouwen zo leuk, je kan blijven spelen met oneindig veel factoren die het individuele karakter van je bier bepalen 🙂 . Hier op de foto zie de hop in een ‘hopspider’ maar evengoed wordt hij los in de kookketel gegooid. Als je goed kijkt zie je in het (lichtbruine) wort kleine vast deeltjes. Dat is te wijten aan het ‘isomeriserende’ effect van wort die vaste delen van het wort kan binden (en bij het koelen kan doen neerslaan zodat ze niet in je bier terecht komen 🙂 ). Daarnaast heeft hop echter ook een ontsmettende eigenschap. Dit is toch wel heel belangrijk, zeker in functie van bewaren van bier.

About the author

Martinus administrator