Kassuul bieren

  • Omdat we als micro-hobbybrouwerij enkel in vrije tijd momenten brouwen beperken we ons tot (wat we zelf noemen) bier uit het meer speciale gamma. Vier bieren werden (actueel) na een aantal testbrouwsels goedgekeurd.

Het brouwen gebeurt manueel. Eerst wordt het mout en graan geschroot.

om vervolgens in onze ‘Brewpaganda’ (50 liter) kassuul in verschillende temperatuurstappen op te warmen (maischen) tot 78°C.

Vervolgens gaan we filteren. Hierbij tappen we het wort af, spoelen op het einde om vervolgens dit sop (de ‘wort’) opnieuw te gaan koken (90 minuten lang) waarbij we de hop gaan toevoegen die zo voor de nodige bitterheid en aroma zorgt.

Vervolgens koelen we het wort en voegen (na nogmaals filteren en aftappen naar het vergistingsvat) de gist toe. Deze gist zal tijdens de vergisting zorgen dat de aanwezige suikers worden omgezet naar CO² en alcohol.

Drie weken later ongeveer gaan we dan het bier aftappen en op flessen (33cl. of 75 cl.) trekken. De kroonkurk gaat erop en dan gaan de flessen nog minimaal twee maanden donker en koel lageren om te rijpen en te klaren.

De Kassuul bieren zijn allen troebel, niet gefilterd of bewerkt met klaringsmiddelen, bevatten geen schuimverbeteraar, krijgen de tijd om bier te ‘worden’ en zijn (hopen we toch) wat bier zou moeten zijn … bier ‘comme il faut’ 🙂