Ons vakantiehuis in de Ardèche

Wil je graag eens de Ardèche te leren kennen? Dan ben je hier ongetwijfeld op een goede plek.

Waar vind je ons?

Ons vakantiehuis ligt in de ‘Ardèche verte’ waar het ‘Parc naturel régional des Monts d’Ardèche’ begint. Rijafstand van Brussel is 850km (via autosnelweg Luxemburg, Nancy, Dijon, Lyon). De laatste 25 km (afrit 13 Tain Hermitage) rijd je over de D534 richting Lamastre. Met de TGV kan je tot Valence (4 uur trein uit Brussel, verder met de bus maar toch best iemand die je kan komen halen of brengen).

Bij aankomst in Le Crestet rijd je niet de centrumstraat in maar blijf je nog een 500m de départementale volgen. Links een (doodlopende) weg omhoog (Chemin de Peyre Faveyre) tot aan het nummer 590 (de afstand vanaf het begin van de weg).

Wat is er allemaal?

Ons vakantiehuis bestaat uit een aantal niveaus. Het gelijkvloers (niveau rue) heeft een leefruimte met keuken van 30m², twee aparte slaapkamers (2x bed 140×190 met een grote kast), apart toilet en badkamer met inloopdouche douche alsook een half-overdekt buitenterras. Het vormt een eigen woongedeelte. Er is een gaskookplaat (4 vuren) en een elektrische oven, microgolf, koffiezet, waterkoker, broodrooster en al het nodige kook- en eetgerei. Tevens is er een grote frigo met diepvries. Afwassen gebeurt met de hand. Er is geen wifi maar de 4G verbinding werkt heel goed (roaming aan dezelfde tarieven als in BE). Door de heel dikke muren in natuursteen is airco niet nodig. Buiten koken kan met een gasbbq. Verder beschikt het huis over een privaat recreatiezwembad en een slotvaste berging. 

Op het lager gelegen niveau (jardin) heb je een studio met twee kamers, een slaapkamer met vast 2 persoonsbed (140×190) en een kamer met slaapzetel 2 personen). Er is een afzonderlijke badkamer (lavabo, douche en toilet). Je hebt een klein overdekt terrasje. Het vormt een eigen wooneenheid (zonder keuken) maar wordt gewoonlijk samen met het andere deel in geheel gebruikt.

En verder?

Verder is er een atelier (berging voor fietsen e.d.), overdekte stelruimte, tuin in verdiepen, een (apero) tuinterrasje niveau 1, houten terras met zwembad (rondbad 4,5m – 1,2m diep, warmtepomp 28°C water) op niveau 2, petanquebaan in de tuin. Buiten koken kan met een BBQ op gas (geen open vuur gelet het brandgevaar), er zijn ruim voldoende tuinmeubelen (stoelen, tafels, relax- en ligzetels).

Het dorpje Le Crestet

Le Crestet www.le-crestet.fr is een gemeente in het Franse departement Ardèche (regio Auvergne-Rhône-Alpes) en telt 532 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Tournon-sur-Rhône. De oppervlakte van Le Crestet bedraagt 9,9 km², de bevolkingsdichtheid is 53,7 inwoners per km². In het dorp vind je het hotel-restaurant-café Le Matibyll www.lematibyll.com  (ook mogelijkheid tot afhalen maaltijden) en een ‘dépot de pain’.

 

Lamastre: een centrumstadje met 3000 inwoners

Lamastre https://www.pays-lamastre-tourisme.com/nl/ontdek-het-pays-de-lamastre/ is dan weer het centrumstadje en ligt 8 km verder. Er is een grote markt op dinsdag en een kleine (producteurs locals) op zaterdag. Er zijn verschillende restaurants, cafés met terrasjes, een Super U en Intermarché alsook bakkers, apotheek, enz.

Naast dat je ter plaatse een aantal wandelmogelijkheden hebt https://www.pays-lamastre-tourisme.com/fr/profiter/randonnees-pedestres/ komen ook de fietsers aan hun trekken. Jaarlijks wordt in het nabije Saint-Félicien de Ardèchoise georganiseerd https://www.ardechoise.com/ , één van de grootste fietsevenementen in Europa. In de buurt kan je ook op verschillende plaatse e-bikes huren.

Wat is er on de omgeving nog?

Verder heb je in de buurt een aantal leuke dorpen en stadjes die een bezoek zeker meer dan waard zijn. Zo zijn er Boucieu-Le-Roi https://www.boucieuleroi.com/ , Desaignes https://www.pays-lamastre-tourisme.com/nl/ontdek-het-pays-de-lamastre/desaignes/ (enkele jaren geleden het decor voor een uitzending van ‘Vive le Vélo’). En zo zijn er nog tal van charmùante plaatsen in deze mooie regio.

Zowel in Lamastre als Boucieu-Le-Roi is er een vertrek/aankomst van de ‘Vélo-Rail’ https://www.velorailardeche.com/ waarmee je de vallei van de rivier ‘Le Doux’ kan verkennen. De terugreis gebeurt met een gerestaureerde stoomtrein. Zeker een aanrader om eens te doen.

Op verschillende plaatsen langs de rivier ‘Le Doux’ zijn er zwemplaatsen aangelegd of bestaat er de mogelijkheid om verfrissing te vinden.

Verder vindt je in de zomerperiode (maar ook daarbuiten) tal van dorpsmarkten en -feesten, brocante en rommelmarkten enz. (https://www.empurany.fr/fete-de-la-cerise/, https://medievaledesaignes.jimdofree.com/.

Als je van de ‘natuurlijke’ natuur houdt

Ook heel leuk zijn de ‘jeudi à la ferme’ waarbij je op verschillende plaatsen in de buurt kleine lokale ondernemingen kan bezoeken. Het is een regio waar het ‘natuurlijke’ op veel plaatsen concreet toegepast wordt door kleinschalige biologische teelten van groenten, fruit, veeteelt (voornamelijk ‘chèvres et brebis’) en hun afgeleide producten (melk, kaas, yoghourt enz.). vb. https://www.ardeche-guide.com/fetes-et-manifestations/visites-accompagnees/les-bergers-des-chaupous-769767http://www.lerucherdumuret.com/https://www.ferme-du-chataignier.com/https://morlanche.wixsite.com/website

Zeker ook de moeite

En de ruimere omgeving ontdekken kan zeker ook https://www.parc-monts-ardeche.fr/https://www.lac-de-devesset.fr/https://www.curiosity-escapes.com/fr/ardeche-vivarais-crussol/

Heb je interesse in een verblijf in het vakantiehuis ‘Le Chambon?

Ons huis is heel geschikt voor 8 personen waarvan maximum 6 volwassenen (vb. 2 vriendenkoppels met kindjes). De huurprijs voor de maanden juni en september bedraagt  550 euro per week, voor juli en augustus 650 euro per week. De waarborg bedraagt 100 euro.  Huur lakens voor 2 personen kan voor 10 euro per week, set handdoeken voor twee personen 5 euro per week). Bij huur voor 2 weken is er een korting van 5%.

Kleine huisdieren kunnen na afspraak.

Voor info +32 476 770 132 (Martin) +32 497 217 685 (Kristel) of mail martin.demeester@gmail.com

Wie zijn wij?

Wij zijn Kristel en Martin, een koppel 60’ers die houden van rust, fietsen, wandelen, kortom vakantie. Na meer dan 25 jaar vakantieomzwervingen in Frankrijk (eerst met een tent, later een caravan) hebben wij 10 jaar geleden in de Ardèche de (voor ons) perfecte vakantiematch gevonden. Ook onze kinderen (samen met inmiddels drie kleinkinderen) komen ieder jaar naar hier op vakantie, al dan niet samen met vrienden.