Kveik La Garrigue

ByMartinus

Kveik La Garrigue

Vorige week zaterdag kriebelde het weer. Dus een brouwdagje gepland πŸ™‚ . En deze keer een eerste test met een Kveik gist (had er al veel over gelezen op de leuke site van http://www.garshol.priv.no/blog/380.html en was dus wel nieuwsgierig πŸ™‚ ).Β  De ‘echte’ Kveik had ik wel niet (deze bevat meestal een aantal giststammen en wilde bacteriΓ«n) maar de Opshaug Kveik in gezuiverde versie (van White Labs) leek me wel een test waard. Basis was het recept van de Saison La Garrigue (met enkele kruiden die het Zuiden van Frankrijk laten vermoeden πŸ™‚ ) waar dit keer toch een serieus beluchten van het afgekoelde wort aan te pas gekomen is alvorens de giststarter te ‘pitchen’Β  (de gist bij het wort in het vergistingsvat ‘kappen’). Het opkweken van de gist hebben we maar een korte tijd gedaan (ongeveer een halve dag) en de hoeveelheid was ook minder dan bij de ‘gewone’ gisten die we gebruiken (dit op basis van de info van de site van Lars Garshol). De dag erna was het waterslot al flink aan het borrelen en nu, een week later, nog altijd om de twee minuten een flinke ‘blub’ πŸ™‚ . Maandag gaan we nog eens zien en als het waterslot stilgevallen is eens kijken wat de hydrometer zegt πŸ˜‰ . We houden jullie op de hoogte πŸ™‚ van wat de Kveik er van maakt.

About the author

Martinus administrator