Weer een beetje slimmer

We zijn begonnen, behalve met de hydrometer, ook met de refractometer (een kerstcadeautje :-)) het SG te bepalen. Omdat sedert een aantal dagen de refractometer hetzelfde niveau (°Plato) bleef aangeven bij het vergisten van ons honingbier Dolce Via (en dit een nogal hoog SG deed vermoeden) ben ik raad gaan vragen op het forum van hobbybrouwen.nl. En ja, binnen de kortste tijd was het mysterie opgelost door een knappe rekentool die de ‘schijnbare’ vergistingsgraad omrekent naar de werkelijke vergistingsgraad 🙂

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php

Volgens de omrekening was de vergisting zo goed als rond en kon ik deze week bottelen. En ja, de hydrometer gaf inderdaad een SG aan van 1010.

Dus staat er nu 20 liters van het honingbier ‘Dolce Via’ in flessen rustig na het bottelen nog even verder te vergisten om daarna te lageren. En ja, een drietal maanden zullen we toch wel moeten wachten 🙁